Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 10. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A határon túlról is küldtek búzát a nemzet kenyeréhez

A határon túlról is küldtek búzát a nemzet kenyeréhez

Megérkezett a szigetvári malomba a nemzet kenyerének alapanyaga. A búzát az ország városai mellett határon túli magyar lakta területekről gyűjtötték. A búzát a hét végén őrlik meg, augusztus 20-ra kenyér készül belőle.

Összesen tíz tonna búza gyűlt össze a nemzet kenyerének elkészítéséhez. Az ország valamennyi megyéjéből, több nagyvárosból és a határon túli magyar lakta területekről is érkeztek zsákok. A legaktívabbak a felvidékiek és az erdélyiek voltak.

Szabó Judit, a Neolit Kft. üzletág-vezetője elmondta: annyira lelkesek voltak az emberek, hogy Szlovákiában egy-két kilós csomagokban postán küldtek az összegyűjtő helyre búzát.

A zsákok tartalmát a szigetvári malomban öntötték össze, a kenyérnek való nagy részét itt, egy kisebb mennyiséget pedig Mohácson őrölnek meg. A két település kiválasztása nem véletlen, a szervezők történelmi városokat jelöltek ki a feldolgozás helyszínének. A lisztből készült kenyeret augusztus 20-án Pécsett fogják szétosztani.

„Ez a nemzeti összetartozást, az összefogást és a szolidaritást szimbolizálja, hiszen ez egy össznemzeti kenyér” – fogalmazott Gáll Orsolya, a pécsi polgármesteri hivatal sajtóreferense. „A határon túli magyar lakta területekről éppúgy érkezett búza, mint az ország valamennyi megyéjéből. Ebből készül el egy nagy kenyér és 3000 kiscipó” – fűzte hozzá.

A cipókat adományért cserébe árulják majd az alkotmány ünnepén, a befolyt összeg pedig a „Nekem nincs ebédem” Pécsi Jótékony Nőegylet számlájára kerül. A sütésből kimaradó alapanyagot pedig a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja meg. (pr)

hírTV

Címkék: kenyér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.