Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 15. 13:01, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A fiatalok szja-mentessége még vonzóbbá teheti a nyári diákmunkát

A fiatalok szja-mentessége még vonzóbbá teheti a nyári diákmunkát

A fiatalok szja-mentessége még vonzóbbá teheti a diákmunkát, a 25 év alattiak ugyanis mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette, hogy a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a diáknak nem kell külön kérnie, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi. A 2022. január 1-jétől életbe lépett újabb adómentesség havonta akár 65 ezer forint pluszbevételt jelenthet a nyáron munkát vállaló diákoknak.

Több foglalkoztatási forma is szóba jöhet a nyári diákmunka kapcsán, amelyhez két dolog mindenképp szükséges: egyrészt adóazonosító jel, másrészt szülői engedély - összegezte az államtitkár. Majd felidézte, hogy a diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. A szünidőben ez a szabály még kedvezőbb, mert már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Tállai András elmondta, hogy a nyári munkát vállaló diákok ugyanúgy adóznak, mint a felnőttek. Bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, kivéve a diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatást, ahol a tanulóknak keresetük után például nem kell járulékot fizetniük.

Azok a tanulók, akik munkavállalóként dolgoznak majd a nyári szünetben, számolhatnak a 25 év alattiak szja-mentességével, de fontos, hogy szerződéskötéskor ügyeljenek arra, hogy legyen írásban megkötött munkaszerződésük, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes - javasolta az államtitkár. A felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 200 ezer forint - nyomatékosította.

A diákok dolgozhatnak mezőgazdasági, turisztikai idénymunkán, illetve alkalmi munkán is, ez az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás. Ebben az esetben a munkáltató fizeti a közterheket. A nyári korrepetálás, gyermekfelügyelet adózási szempontból háztartási munkaként definiálható, és itt sem kell semmilyen közterhet fizetni a tanulónak, mert a bejelentés és a közteher (regisztrációs díj) megfizetése a munkáltató kötelessége - ismertette Tállai András.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.