Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A cégeknek is készülniük kell a járványra a munkajogi szakértők szerint

A cégeknek is készülniük kell a járványra a munkajogi szakértők szerint

A magyar munkajogi szabályozásnak nincsenek előírásai járványhelyzetre, de a koronavírus terjedésére a cégeknek is fel kell készülniük - közölte a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda az MTI-vel pénteken.

A társaság magyarországi munkajog-szakértői a vállalatok számára cselekvési tervet javasolnak. Érdemes ebben rögzíteni a szükséges teendőket, meghatározva a felelősségi köröket, a munkahelyen kívüli munkavégzés feltételeit, az üzletmenet átszervezését - hívják fel a figyelmet.

A legfontosabb munkaadói teendők egyike a munkavállalók tájékoztatása és a biztonságos munkakörnyezet fenntartása. Indokolt esetben korlátozni lehet a belépést a munkahelyre, az üzleti utakat és találkozókat pedig le kell mondani - írták.

Az elővigyázatosság munkajogi és adatvédelmi kérdéseket is fölvet. Az alkalmazottak mentesíthetők a munkavégzés alól járványveszély miatt, de ennek időtartamára alapbér jár. A munka törvénykönyve nem zárja ki az otthoni munkavégzést sem, és szabadság is kiadható. Ha alkalmazott már beteg, vagy érinti hatósági elkülönítés, betegszabadságot és táppénzt kaphat. A fertőzés puszta gyanúja viszont még nem jogosít erre.

Fölmerülhet ugyanakkor több olyan lehetőség is, ami a szakértők szerint sem egyértelmű. Nehéz például megítélni, milyen veszélyeztetettség teheti jogossá a munkavégzés megtagadását. Ha nincs jogszerű indok, akár meg is szüntethető a munkát megtagadó alkalmazott munkaviszonya. Fordított esetben pedig, ha a munkaadó nem tud foglalkoztatni járványhelyzet miatt, nem köteles munkabért fizetni. Ilyenkor az lehet kérdéses, hogy megtett-e minden óvintézkedést a fertőzés kiküszöbölésére.

A munkajogászok a különleges helyzetek közé sorolták azt, amikor a munkavállaló fertőzött családtaggal él együtt, vagy iskolaszünet miatt a gyermekére kell vigyáznia. Egyedileg, az összes körülmény alapján lehet csak megítélni azt is, hogy a munkavállaló magáncélú utazásait a munkahelye korlátozhatja-e. Figyelembe kell venni egyebek között az alkalmazott életkorát, családi állapotát és a munkakörét - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.